Promoció de la sobirania alimentària i la millora nutricional dels pobles kichwa de Pastaza-l’Equador, millorant la gestió de la biodiversitat amazònica des del Sumak Kawsay

Per a contribuir a l’exercici del Sumak Kawsay (Bon Viure) dels kichwas de Pastaza, l’Equador, el projecte treballarà amb les 31 comunitats de les seues 4 pobles ancestrals (Canelos, Curaray, Kawsak Sacha i Teresa Mama), beneficiant directament a 2.513 persones, (1.219 dones i 1.294 homes), si bé el focus se situa especialment en la millora de l’alimentació i la salut de les dones en edat fèrtil i els i les xiquetes entre 2 i 5 anys, per presentar un major risc de vulnerabilitat nutricional.

El seu disseny és resultat directe de la identificació participativa desenvolupada en el primer quadrimestre del 2018, que va prioritzar els següents 3 components sobre els quals s’articula la intervenció, a partir de la identificació de d’altres problemes.

Amb el propòsit de promoure la sobirania alimentària i la millora nutricional dels pobles kichwa de Pastaza-l’Equador, millorant la gestió de la biodiversitat amazònica des del Sumak Kawsay, la primera component del projecte se centra en el desenvolupament d’una alternativa productiva innovadora per a incrementar i millorar la producció agroecològica del Chicatzu muyu (Plukenetia volubilis) dins d’un sistema de policultivos que l’associa amb espècies alimentoses de cicle curt i mitjà. A més, amb aquesta iniciativa productiva es podrà desenvolupar una segona línia de millora de la dieta, en aquest cas de proteïna animal, mitjançant la producció de peix per al consum amb major acumulació d’Omega 3 gràcies a la seua alimentació amb sub productes del Chicatzu muyu.

Amb el 2n resultat es millorarà el maneig i conservació de 2 ecosistemes de palmes utilitzades ancestralment com a espais de reproducció de la fauna i alimentació dels ayllus. El 1r pertany al poble kichwa de Kawsak Sacha i es localitza en la comunitat de Yana Yaku, on trobem un ecosistema de muriti turu (Mauritia flexuosa) de 1.000 Has, mentre que el 2n forma part del territori del poble kichwa de Teresa Mama, que les seues 3 comunitats conserven els únics ecosistemes de wayuri de la província, dels quals es proveeixen els ayllus de les comunitats situades en la conca del riu Bobonaza. Les fulles del wayuri s’aprofiten per a la construcció dels habitatges tradicionals, i els seus ecosistemes són el principal hàbitat de reproducció dels grans ocells de cacera i d’altres mamífers importants per a la seguretat i la sobirania alimentària. D’ací l’especial importància de la conservació d’aquest hàbitat de wayuri, un entorn endèmic que només està present en els urkus d’aquest poble ancestral i no es troba en altres llocs de manera natural.

Finalment, amb el 3r resultat es capacitarà a líders i lideresas dels pobles kichwas de Pastaza, per a enfortir els seus coneixements, habilitats i destreses per a assegurar la seguretat i sobirania alimentària a partir de la disponibilitat d’un territori col·lectiu al qual puguen accedir els ayllus per a proveir-se dels elements necessaris per a la vida, territoris que han de disposar de diferents ecosistemes (sacha i yaku), alta biodiversitat i servir de manteniment a formes i pràctiques ancestrals de gestió i sociabilitat entre éssers humans i no humans. Aquest pla inclou també un intercanvi intercomunitari de les experiències acumulades amb la gestió del projecte, que es difondrà a través d’un documental realitzat a aquest efecte.

La proposta s’alinea amb les línies prioritzades en els plans de maneig territorial, així com amb els de desenvolupament de les parròquies de l’àmbit d’intervenció, complementant i donant continuïtat a la trajectòria conjunta de la sòcia local i les ONGD valencianes agrupades, resultant de la confluència d’estratègies de major abast i magnitud.

En definitiva, l’increment i diversificació de la producció d’aliments, així com de la seua productivitat, des de la gestió sostenible i culturalment apropiada de la biodiversitat amazònica, apunta directament a garantir la seguretat alimentària nutricional de les famílies, ayllu i comunitats, millorant d’aquesta manera la seua salut i la prevenció de malalties cròniques no transmissibles relacionades amb les manques alimentàries. Aquest desenvolupament enforteix les seues capacitats de control i gestió dels territoris; està basat en les seues tecnologies productives i pràctiques de sociabilitat i solidaritat; i reforça el rol productiu, l’accés a nous ingressos i l’autonomia econòmica de les dones.

El projecte es desenvolupa en consorci amb Farmamundi i amb el soci local Instituto Quichua de Biotecnología Sacha Supai (IQBSS). El cost total de projecte és de 470.114,55 € i està cofinançat per la Generalitat Valenciana en la seua convocatòria de subvencions a projectes de cooperació per al desenvolupament 2018 amb 422.613,76€.