Acompanyament als pobles indígenes de Guatemala en l’exercici dels seus drets al territori

L’objectiu específic del projecte és l’augment de capacitats dels pobles indígenes del Departament del Quiché per a l’aplicació efectiva dels seus drets al territori, a la sobirania alimentària i a la salut des de principis d’igualtat i segons la seua pròpia cosmovisió. Per a açò, el projecte consta de cinc components essencials, concatenats i complementaris entre si:

 

– Suport a les iniciatives de producció agrària orgànica segons criteris de sostenibilitat mediambiental, social, econòmica i cultural i d’equitat de gènere.

– Instal•lació de tecnologies apropiades per a millora de la salut comunitària i maneig sostenible dels recursos naturals.

– Enfortiment de les capacitats de l’estructura organitzativa de CEKUXE.

– Difusió d’informació i coordinació de comunitats indígenes del Departament del Quiché amb altres comunitats indígenes de Guatemala per a l’aplicació efectiva del dret al territori, els béns naturals i drets col•lectius.

– Protecció internacional de líders i lideresses indígenes del Departament del Quiché enfront d’atacs i amenaces pel seu treball en defensa dels drets dels pobles indígenes.

Assoliments:

S’estan desenvolupant iniciatives de producció agropecuària orgànica 68 famílies de 14 comunitats indígenes maias del municipi de Nebaj (El Quiché) i s’estan dotant a 152 famílies amb tecnologies apropiades per a l’obtenció d’abonament orgànic i sanejament ambiental.

S’estan instal•lant i capacitant per a l’ús d’estufes millorades a 30 famílies de 5 comunitats indígenes maias del municipi de Nebaj (El Quiché), alhora que es fa seguiment de les 50 ja instal•lades en les 14 comunitats i es realitzen capacitacions per a l’ús sostenible dels recursos naturals.

S’estan enfortint les capacitats de l’estructura organitzativa de 350 famílies (CEKUXE) en l’àmbit de la planificació del seu procés de autodesenvolupament, la salut comunitària, l’equitat de gènere i la transmissió de la seua pròpia cultura en l’àmbit intergeneracional.

S’està promovent l’intercanvi de coneixements sobre el seu dret al territori, els béns naturals i drets col•lectius millorant les capacitats col•lectives d’incidència de 75 representants de comunitats indígenes de 5 municipis de Quiché amb altres pobles indígenes de Guatemala.

Finalment s’estan desenvolupant activitats perquè les comunitats indígenes del Departament del Quiché compten amb protecció internacional enfront d’amenaces i atacs que reben per la seua labor en defensa dels drets dels Pobles Indígenes que contribueix a mantenir obert el seu espai de treball en favor de tals drets.


Nom complet del projecte: Acompanyament als pobles indígenes de Guatemala en l’exercici dels seus drets al territori, a la sobirania alimentària i a la salut

Data inici: 27/07/2015

Data finalització: 26/07/2017

Pressupost total: 256.030,15 €

Entitats cofinanciadores: Generalitat Valenciana, convocatòria 2014 159.395,79 €

Àrea geogràfica: Departament del Quiché. GUATEMALA.

Organitzacions consorciades: Associació per a la Cooperació entre Comunitats (ACOEC)

Organitzacions sòcies: CEKUXE, IMH/FGT, BPI

Persones participants: 250 famílies en iniciatives productives i de tecnologies apropiades, 350 famílies en enfortiment organitzatiu i els/as representants d’organitzacions i moviments socials que requerisquen acompanyament.