Enfortiment de l’organització i el lideratge de dones i homes Lencas per a l’exercici dels seus drets

Aquesta proposta pretén reforçar les capacitats polítiques, socials i tècniques de les dones i els homes Lencas per a la demanda, defensa i exercici dels seus drets individuals i col·lectius. Se centra en efectiu accés a la justícia per part els pobles indígenes hondurenys.

El projecte té un primer component d’enfortiment de líders i lideresas lencas de 20 comunitats indígenes en temes de dret indígena i sistema internacional de drets humans. Aquestes capacitacions teòriques es complementaran amb un segon component en el qual es duran a terme acompanyaments en processos judicials, creant la figura de procurador/a indígena Lenca. Es propiciarà la reflexió i debat a nivell comunitari a prop de les eines internacionals i les formes pròpies de resolució de conflictes i en la creació de mecanismes que contribuïsquen a l’autonomia del poble Lenca. Aquest debat s’ampliarà al nivell nacional amb la participació d’organitzacions i pobles indígenes hondurenys en l’intercanvi d’experiències sobre la situació dels pobles indígenes a Hondures respecte al sistema de justícia estatal i les alternatives desenvolupades en les diferents organitzacions. S’incidirà en la situació dels drets de les dones indígenes i lencas en particular.

En el projecte participen 20 comunitats lencas i directament d’un total de 450 persones d’elles 200 dones (44%) i 250 homes, i indirectament 11.770 persones d’elles 6.430 dones (55%) pertanyents a les comunitats lencas.

El projecte es desenvolupa amb el COPINH, té un cost total de 13.329,66€ i està cofinançat per l’Ajuntament de Vila-real a través de la seua convocatòria de projectes de cooperació per al desenvolupament 2016 amb una subvenció de 9.296,15€. Va iniciar el 01 de gener de 2018 i va finalitzar el 05 d’octubre de 2019.