La vulneració dels drets individuals i col·lectius de la població maia en el Departament del Quiché es ve aguditzant pel model de desenvolupament extractiu promogut per l’Estat Guatemalenc, que entra en conflicte amb la visió indígena sobre l’alimentació, el territori i els béns naturals.
L’estratègia del projecte es dirigeix a l’enfortiment de l’autonomia de les comunitats maies del municipi de Nebaj per a l’exercici efectiu dels seus drets a la sobirania alimentària i al territori, garantint la seua alimentació adequada i la gestió comunitària dels seus béns naturals, d’acord amb la seua pròpia visió de vida i de desenvolupament.
La cobertura geogràfica del projecte s’estén a 14 comunitats rurals, amb una població beneficiària directa de 345 famílies (907 dones i 818 homes) i com a població indirecta la resta de població de les comunitats, és a dir 709 famílies (1.863 dones i 1.682 homes).
La lògica d’intervenció s’estructura sobre la base de 3 resultats:
- 14 comunitats del municipi de Nebaj enforteixen les seues capacitats productives per a la diversificació, el consum i accés a l’alimentació.
- 14 comunitats del municipi de Nebaj redueixen el seu impacte ambiental i milloren el maneig sostenible i l’autogestió a nivell comunitari del territori i béns naturals.
- 14 comunitats del municipi de Nebaj enforteixen les seues capacitats de gestió d’activitats econòmiques amb equitat de gènere.
El projecte va iniciar el 31 de juliol de 2019, finalitzarà el 31 de desembre de 2020 i es realitza al costat de l’Associació Centre Kulbaalib Xe’Chulub.
El cost total és de 59.341,33€ i està cofinançat per la Diputació de València amb 45.342,61€ en la seua convocatòria 2017.