Vistabella del Maestrat acull la VII Trobada per la Terra amb el lema “Visibilitzem alternatives, teixim solucions”

NOTA DE PREMSA

Dimecres, 21 de març de 2018

Vistabella del Maestrat acull la VII Trobada per la Terra amb el lema “Visibilitzem alternatives, teixim solucions”

Els dies 23, 24 i 25 de març tindrà lloc la VII Trobada per la Terra del País Valencià organitzada per la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià

  • L’encontre posarà en valor la bona salut dels projectes agroecològics al País Valencià i visibilitzarà les alternatives al sistema alimentari industrial
  • Vistabella del Maestrat ha oferit totes les facilitats a l’organització d’aquesta activitat, demostrant que els municipis rurals són clau per a la construcció de noves formes d’entendre l’alimentació, l’economia i les relacions entre les persones i el territori

NdP, 21 de març de 2018.- Des de divendres 23 a diumenge 25 de març es desenvoluparà a Vistabella del Maestrat, comarca de L’Alcalatén, la VII Trobada per la Terra, l’esdeveniment anual on es convoca a totes les persones i col·lectius que treballen per la sobirania alimentària, construint opcions de producció, elaboració, comercialització i consum d’aliments que beneficien l’economia local, tinguen cura de la terra i contribuïsquen a mantenir un món rural viu. Parlem de multitud d’iniciatives que trobem per totes les comarques: grups de consum agroecològic, cooperatives de producció local, organitzacions agràries i ecologistes, mercats de venda directa, iniciatives de recuperació de sabers camperols, petits obradors, etc. Totes elles s’agrupen en la Plataforma per la Sobirania Alimentària, organitzadora de l’esdeveniment, que cada any es celebra a una comarca diferent.

Enguany, el títol d’aquesta activitat és “Visibilitzem alternatives, teixim solucions”, alternatives al sistema alimentari industrial i als seus impactes: destrucció del territori, acumulació de benefici i poder per part de grans empreses, explotació laboral i dels béns naturals, despoblació rural, etc. Són moltes les iniciatives i xarxes que construeixen altre model, i que s’inspiren en els principis de l’economia social i solidària i l’economia feminista.

El programa s’obre amb una taula redona que visibilitza aquestes alternatives, com la Cooperativa Biopenyagolosa, l’experiència de gestió de biomassa del municipi de Serra o Connecta Natura, a banda de la presentació de la xarxa de producció agroecològica, que impulsa Ecologistes en Acció a l’àmbit estatal. Precisament la visibilització de projectes i processos és l’objectiu del Projecte Talaia que, amb motiu del tancament de la seua primera fase, organitzarà el diàleg sobre economia feminista i sobirania alimentària que inaugura la programació de dissabte, i que aprofundirà en els aprenentatges de 4 projectes diversos (de producció agrària, ramadera i d’elaboració), de la mà de les seues protagonistes. El matí continua amb tallers i espais de treball sobre xicoteta elaboració, viabilitat dels projectes o sistemes participatius de garantia (SPG). La vesprada estarà dedicada per complet a reflexionar de forma dinàmica, oberta i participativa al voltant de la Plataforma per la Sobirania Alimentària i els seus objectius i funcionament, i, com és habitual a les trobades per la terra, la nit espera a les persones participants amb sopar, concert i festa. En aquesta edició participaran els grups Orgasmes Potencialment Infinits i Banda Lokura.

El diumenge 25 la Trobada tancarà amb la projecció d’una selecció de vídeos i documentals que mostren la bona salut dels projectes agroecològics al País Valencià i amb la celebració d’un Mercat de la Terra al Casal Jove de Vistabella del Maestrat, que ha oferit totes les facilitats a l’organització d’aquesta activitat, demostrant que els municipis rurals són clau per a la construcció de noves formes d’entendre l’alimentació, l’economia i les relacions entre les persones i el territori.

Què és la sobirania alimentària?

La Sobirania Alimentària es va definir en el fòrum de Nyeleni (2007) com “el dret dels pobles a aliments nutritius i culturalment adequats, accessibles, produïts de forma sostenible i ecològica, i el seu dret a decidir el seu propi sistema alimentari i productiu. Açò posa a aquells que produeixen, distribueixen i consumeixen aliments en el cor dels sistemes i polítiques alimentàries, per sobre de les exigències dels mercats i de les empreses. La sobirania alimentària col·loca la producció alimentària, la distribució i el consum sobre la base de la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica.”

Què és la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià?

És un espai que aglutina productors/es, consumidors/es, iniciatives, organitzacions i col·lectius que treballen per la Sobirania Alimentària al País Valencià. El nostre objectiu és ser un moviment aglutinador capaç de generar una àmplia mobilització social cap a la Sobirania Alimentària, mitjançant un procés d’enfortiment i articulació de les diferents experiències que existeixen als territoris i emmarcant-les en una estratègia global.

Per a llegir més: http://www.sobiranialimentariapv.org/

CONTACTE PREMSA

Natacha Jiménez, Perifèries – 657302872