Sumen-se al comunicat: l’agressió soferta per aura Lolita Chávez Ixcaquic

Les organitzacions sotasignades volem denunciar la nova agressió soferta el 7 de juny per Aura Lolita Chávez Ixcaquic i unes altres persones integrants del Consell de Pobles del Ki’che’ (CPK), que lluiten per la protecció dels boscos que envolten les seues comunitats.

En el matí del dia 7 de juny, integrants del CPK van identificar a un camió de la ruta de Santa Creu del Quiché a Chichicastenango, transportant fusta.

Membres del CPK van descobrir que el pilot del vehicle no portava el permís corresponent al que exigeix la llei per la tala i el transport de fusta i van decidir portar-ho a la governació departamental.

En arribar a governació els van dir que no estava el governador. Al voltant de les 12 de la nit, van arribar dotze homes amb armes i van començar a acoquinar a homes, dones, nens i nenes del CPK.

Les persones del CPK van optar per abandonar la ciutat de Santa Creu del Quiché, tornant a les seues comunitats. A partir d’aquí, van començar a ser perseguits per un vehicle amb homes armats que van realitzar trets contra el vehicle on anaven Aura Lolita Chávez Ixcaquic, capdavanters i lideresses de les comunitats i dues defensores més de Drets Humans.

El CPK està compromés amb els drets de la Mare Terra i la vida de tots els éssers vius i des de fa temps aquesta organització indígena ha vingut denunciant la tala incontrolada d’arbres per part d’empreses madereras. Per a això, les empreses utilitzen l’Institut Nacional de Boscos (INAB), instància que autoritza a les companyies madereras.

És important dir també que Lolita Chávez és una lideresa que ha estat criminalitzada per grups de poder econòmics amb interés en l’explotació dels béns naturals de la regió.

Evidenciem que en el marc del Sistema Internacional de Drets l’Estat de Guatemala ha ratificat el Conveni 169 de la OIT sobre Pobles Indígenes, sent d’obligat compliment, per la qual cosa les organitzacions sotasignades exigim:
  • A l’Estat de Guatemala, que investigue els fets esdevinguts i que assegure la seguretat de Lolita Chávez, així com de les altres persones integrants del Consell de Pobles del Ki’che’ (CPK)
  • Al INAB, que assumesca la seua responsabilitat de controlar el delicte de tala il·legal d’arbres.
  • A l’Estat de Guatemala i institucions públiques el compliment del Conveni 169 Sobre Pobles Indígenes i Tribals en països independents i els mecanismes per a la seua implementació.

Sumen-SE Al COMUNICAT AQUÍ
Ajudin A FER DIFUSIÓ!
#AlertaDefensoras

lolita 2