Vistabella del Maestrat ha acollit aquest cap de setmana la VII Trobada per la Terra

NOTA DE PREMSA

Dimarts, 27 de març de 2018

Vistabella del Maestrat ha acollit aquest cap de setmana la VII Trobada per la Terra

  • Al voltant de 200 persones han participat a la VII Trobada per la Terra, organitzada per la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià.
  • Amb el lema “Visibilitzem alternatives, teixim solucions” l’encontre ha visibilitzat els projectes agroecològics que construeixen alternatives al sistema alimentari industrial.
  • Vistabella del Maestrat ha oferit totes les facilitats a l’organització d’aquesta activitat, demostrant que els municipis rurals són clau per a la construcció de noves formes d’entendre l’alimentació, l’economia i les relacions entre les persones i el territori.

 

NdP, 27 de març de 2018.- Aquest cap de setmana ha tingut lloc a Vistabella del Maestrat, comarca de L’Alcalatén, la VII Trobada per la Terra, l’esdeveniment anual on es convoca a totes les persones i col·lectius que treballen per la sobirania alimentària, construint opcions de producció, elaboració, comercialització i consum d’aliments que beneficien l’economia local, tinguen cura de la terra i contribuïsquen a mantenir un món rural viu.

Segons la Plataforma aquesta edició de la Trobada per la Terra ha sigut un èxit de participació, superant les expectatives d’assistència i arribant el dissabte a migdia a vora 200 persones de tots els indrets del País Valencià, tot i que prop de la mitat van ser persones de les comarques de Castelló. Parlem de multitud d’iniciatives que trobem per totes les comarques: grups de consum agroecològic, cooperatives de producció local, organitzacions agràries i ecologistes, mercats de venda directa, iniciatives de recuperació de sabers camperols, petits obradors, etc. Totes elles s’agrupen en la Plataforma per la Sobirania Alimentària, organitzadora de l’esdeveniment, que cada any es celebra a una comarca diferent.

Amb el títol “Visibilitzem alternatives, teixim solucions”, l’esdeveniment ha convidat a participar a nombroses iniciatives que fan front al sistema alimentari industrial i construeixen altres models inspirades en els principis de l’economia social i solidària i l’economia feminista. Aquest és també l’objectiu del Projecte Talaia, desenvolupat per quatre organitzacions de la Plataforma (Perifèries, CERAI, Entrepobles i ISF) i per la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas, que ha presentat els resultats de la seua primera fase a aquesta edició de la Trobada per la Terra. El projecte Talaia ha visibilitzat 10 projectes i processos que tenen lloc al País Valencià amb aquest tarannà de canvi, en forma d’articles descriptius i vídeos (poden veure’s i llegir-se a la web sobiranialimentariapv.org). La taula redona que va obrir la programació de dissabte, va estar protagonitzada per persones de quatre d’aquestes iniciatives, totes elles dones, concretament Rocío Albuixech (de la Cooperativa Terra de Pa de València), Cesca Badal (d’Hortalisses La BioFranquesa de Caudiel), Mar Cabanes (de la Cooperativa La Zafra de Monòver) i Eva Carrillo (de la Carnisseria Robres de Castelló), per parlar de com el seu treball posa en pràctica l’economia feminista i compagina temps de vida i de treball, obrint el concepte de sostenibilitat també a l’aspecte social.

Què és la sobirania alimentària?

La Sobirania Alimentària es va definir en el fòrum de Nyeleni (2007) com “el dret dels pobles a aliments nutritius i culturalment adequats, accessibles, produïts de forma sostenible i ecològica, i el seu dret a decidir el seu propi sistema alimentari i productiu. Açò posa a aquells que produeixen, distribueixen i consumeixen aliments en el cor dels sistemes i polítiques alimentàries, per sobre de les exigències dels mercats i de les empreses. La sobirania alimentària col·loca la producció alimentària, la distribució i el consum sobre la base de la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica.”

Què és la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià?

És un espai que aglutina productors/es, consumidors/es, iniciatives, organitzacions i col·lectius que treballen per la Sobirania Alimentària al País Valencià. El nostre objectiu és ser un moviment aglutinador capaç de generar una àmplia mobilització social cap a la Sobirania Alimentària, mitjançant un procés d’enfortiment i articulació de les diferents experiències que existeixen als territoris i emmarcant-les en una estratègia global.

Per a llegir més: http://www.sobiranialimentariapv.org/

CONTACTE PREMSA

Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià

Patricia Dopazo (617328850)