En les pàgines que segueixen es resumeix l’estratègia 2017 – 2021, de l’Associació PERIFÈRIES a Guatemala, país en el qual hem concentrat la major part del nostre esforç solidari i de cooperació des de la nostra constitució.
El document és la culminació d’un procés d’identificació i disseny en el qual les organitzacions locals guatemalenques amb les quals col·laborem han participat directament juntament amb els equips tècnics de PERIFÈRIES tant sobre el terreny com en el País Valencià.
El resultat és un document programàtic plurianual que estableix els objectius, prioritats i línies d’intervenció fonamentals de l’associació a Guatemala per als pròxims anys. En síntesi, aquest treball consistirà en el suport, acompanyament i enfortiment organitzatiu dels pobles indígenes guatemalencs, en la construcció de la seua proposta integral de vida, que passa per la participació directa de les comunitats en la definició del seu model de desenvolupament (construcció de la sobirania alimentària i autogestió dels seus territoris i béns naturals) i de la seua forma d’organització social i política (respecte a la seua autonomia i a la seua lliure determinació).
La programació per a Guatemala s’emmarca, al seu torn, en l’estratègia general de l’associació per a l’esmentat període 2017 – 2021, de la qual representa un desenvolupament sectorial. Aquesta articulació amb la resta de processos de qualitat previstos en l’associació permet combinar en un pla coherent accions tant de cooperació com de visibilitat –sensibilització i informació de l’opinió pública- i millora de la gestió i avaluació.
En les pàgines que segueixen es resumeix l’estratègia 2017 – 2021 de l’Associació PERIFÈRIES a l’Equador, país amb el qual hem establit una de les relacions més sòlides d’agermanament, i al que ens acostem de la mà també de col·lectius de persones equatorianes que resideixen en el nostre país.
El document és la culminació d’un procés d’identificació i disseny en el qual les organitzacions locals equatorianes i les organitzacions de persones migrades amb les quals col·laborem, han participat directament juntament amb els equips tècnics de PERIFÈRIES tant sobre el terreny com en el País Valencià.
El resultat és un document programàtic plurianual que estableix els objectius, prioritats i línies d’intervenció fonamentals de l’associació a l’Equador per als pròxims anys. En síntesi, aquest treball consistirà en el suport, acompanyament i enfortiment organitzatiu dels pobles indígenes equatorians en la construcció del Sumak Kawsay (Bon Viure), com a concreció de la seua proposta integral de desenvolupament, que inclou també l’autogestió dels seus territoris autònoms, i la plena participació en les institucions i altres espais de la vida social del país, des d’un enfocament intercultural.
La programació per a l’Equador s’emmarca, al seu torn, en l’estratègia general de l’associació per a l’esmentat període 2017 – 2021, de la qual representa un desenvolupament sectorial. Aquesta articulació amb la resta de processos de qualitat previstos en l’associació permet combinar en un pla coherent accions tant de cooperació com de visibilitat –sensibilització i informació de l’opinió pública- i millora de la gestió i avaluació. A més, el treball en el país es completa amb una línia específica de codesenvolupament, que està continguda en l’Estratègia de Codesenvolupament 2017 – 2021 de PERIFÈRIES.
PERIFÈRIES és una organització social laica, plural, progressista i independent, fundada en 2010 amb l’objectiu de contribuir a la superació creativa de les desigualtats econòmiques, polítiques i socials entre el Nord i el Sud del nostre planeta, així com del sistema econòmic, social i polític que les genera. Es defineix com a part de la societat civil organitzada i compromesa amb una acció política transformadora, capaç de guanyar per a tots els éssers humans la llibertat, la pau i la dignitat basada en la plena realització de tots els seus drets.
Amb aquest horitzó, apostem a contribuir al desenvolupament de consciència i opinió crítica de la ciutadania, acompanyant processos de participació democràtica i organització social des de la perspectiva i l’àmbit de la solidaritat internacionalista. És així com estableix aliances fraternes amb els moviments socials del Nord i del Sud, enllaçant experiències i processos, en el convenciment que els problemes globals de tots els pobles únicament es poden enfrontar de forma col·lectiva i amb la participació de totes.
“Les Orientacions Estratègiques de l’Associació Perifèries per al període 2017-2021, són el resultat d’un ric procés en el qual els socis i sòcies hem pogut participar en la definició de les directrius de la nostra actuació en els pròxims anys. Les mateixes han sorgit com el full de ruta per a l’acompliment a mitjà termini de l’organització i han sigut validades en l’Assemblea General Ordinària de Perifèries, celebrada a València, en 2016.
En la seua elaboració, han participat també altres persones vinculades a l’associació, jugant un paper protagonista les organitzacions sòcies a Amèrica Llatina, així com col·lectius socials amb els quals treballem en el País Valencià, com a associacions de consum, productors i productores ecològiques, agrupacions de persones migrants, membres de sindicats i persones vinculades a l’àmbit universitari.
El resultat de tot aquest treball és un pla coherent d’actuació que, partint de la nostra missió comuna, precisa la perspectiva general del nostre treball, fixa unes metes clares, assolibles i, sobretot, generalment assumides per les persones que fem Perifèries, i estableix una sèrie de polítiques concretes per a aconseguir-les que tracten d’aprofitar tota la potencialitat d’una organització molt jove, però dinàmica, amb una gran base social i amb una sòlida xarxa de contactes en l’àmbit nacional, estatal i internacional.
En definitiva, a continuació presentem el resum del nostre principal instrument per a la presa de decisions en els pròxims anys.
El present Pla de Comunicació i Rendició de Comptes respon a la necessitat, cada dia més peremptòria, que imposa el mitjà mediàtic i mediatitzat en què les entitats socials ens movem. Entenent la comunicació com un instrument de gestió funcional a la missió i ideals perseguits per cada organització, el present document té com a objectiu orientar, organitzar i programar tots els processos relatius a la comunicació, tant interna que externa de l’organització, i a més els processos de rendició de comptes de “l’Associació Solidaritat PERIFÈRIES del món”.
Per a aconseguir tal objectiu, en primer lloc, s’identifiquen com a antecedents el resultat del procés d’anàlisi i estructuració estratègica interna de l’organització PERIFÈRIES, que es plasma en la definició de la raó de ser, la localització de l’acció, els mecanismes de funcionaments i la perspectiva de l’organització.
En segon lloc, a partir de les bases que aquest marc teòric ens brinda, s’identifica l’estratègia que l’organització implementarà en els processos de comunicació i rendició de comptes, així com els grups i col·lectius objectes i subjectes d’aquestes polítiques i sobretot, les eines que es disposa per a poder aconseguir els objectius que es posen meta en el present document.
L'objectiu del present document és realitzar un esforç per emmarcar i recollir les directrius conceptuals i estratègiques de l'organització en allò referent a la igualtat de gènere i el feminisme tant a nivell intern com en les activitats i projectes que es desenvolupen per l'associació. Volem ressaltar que el feminisme i la igualtat de gènere són pilars fonamentals sobre els que se sustenta el treball intern i extern de l'organització: no entenem la nostra feina sense considerar la igualtat, les cures i la vida com principis fonamentals en la consecució dels drets humans, culturals, socials, culturals i mediambientals.
El present Pla de Voluntariat és un document que conté la visió global de “l'Associació Solidaritat Perifèries del món” sobre el voluntariat. Ací es defineix la identitat de la persona voluntària, el seu paper i el model de funcionament.
PERIFÈRIES és una organització social laica, plural, progressista i independent, fundada el 2010 amb l'objectiu de contribuir a la superació creativa de les desigualtats econòmiques, polítiques i socials entre el Nord i el Sud del planeta, així como del sistema econòmic, social i polític que les genera. Es defineix com a part de la societat civil organitzada i compromesa amb una acció política transformadora, capaç de guanyar per a tots els éssers humans la llibertat, la pau i la dignitat basades en la plena realització de tots els drets. Amb eixe horitzó, apostem a contribuir al desenvolupament de consciència i opinió crítica de la ciutadania, acompanyant processos de participació democràtica i organització social des de la perspectiva i l'àmbit de la solidaritat internacionalista. Així como establir aliances fraternes amb els moviments socials del Nord i del Sud, enllaçant experiències i processos, en el convenciment que los problemes globals de tots els pobles únicament es poden enfrontar de forma col·lectiva i amb la participació de totes.